40 Yaş Sonrası Metabolizmayı Hızlandırma Yöntemleri

40 yaş birçok kadının korkulu rüyasıdır. Metabolizma yavaşlamaya başlar, bu da daha büyük bir göbeğe ve vücudun diğer bölgelerinde kilo artışına sebep olur. Keyifle mideye indirdiğiniz bir çok yiyecek belli bir yaştan sonra karın bölgenize yapışıp kalabilir.

1- Çünkü 40’dan sonra beden kas kütlesi kaybetmeye başlar. Bu da daha az enerji harcanması anlamına gelir.

1- Çünkü 40’dan sonra beden kas kütlesi kaybetmeye başlar. Bu da daha az enerji harcanması anlamına gelir.

40 yaşına gelmek birçok kadında orta yaş krizine ve tehlike çanlarının çalmasına sebep oluyor, buna şüphe yok. Bu dönüm noktası yaş, metabolizmanın yavaşlaması ve açıklanamayan kilo artışı gibi bazı acımasız gerçekleri de beraberinde getiriyor. Doğrusu şu ki, 40 yaşından sonra, vücudunuz her 10 yılda yüzde 5 yavaşlar. Bu da, sadece kilonuzu korumak için, aldığınız kalori miktarını azaltmanız ve daha çok spor yapmanız gerektiği anlamına gelir.


2-

2-

Metabolizma kısaca bedenin gıdaları enerjiye çevirme sürecidir. Bedeniniz enerjiyi ya hemen kullanır ya da kaslar, karaciğer veya yağ tutan dokularda saklama yoluna gider. Cinsiyet, yaş, tiroit seviyesi, kas yağ oranı ve duygusal durumunuz gibi pek çok faktör metabolizma hızınızı belirler. Neyse ki araştırmalar metabolizmanın yeniden canlandırılabileceğini gösteriyor. İsterseniz metabolizma hızlandıran bu yöntemlere hep birlikte göz atalım:


3- Uykusuz kalmayın

3- Uykusuz kalmayın

Düzenli uyumanın sağlığa faydalı pek çok nedeni vardır. Bunlardan biri de aldığımız kilo üzerindeki etkisidir. Yeterli uyku alamamak aç hissetmeye neden olan girelin hormonunu arttırır ve doyunca yemeği kesmenizi sağlayan leptin hormonunu azaltır.
Bu nedenle günde 7-8 saat uyumak hormonlarınızı dengeler ve karın yağlarını kontrol altına almanızı sağlar.
İyi bir uyku çekmek için odanızı tam karanlık ve serin tutmanız önerilir. Oda sıcaklığı 20 C civarı olmalıdır. Ayrıca odada elektronik eşya bulundurmamak ve gece yatmadan bir saat önce her türlü ekrandan uzaklaşmak da faydalıdır.


4- Kalorilerden kısın

4- Kalorilerden kısın

Çeşitli yöntemlerle aldığınız günlük miktardan 100 kaloriyi kesebilirsiniz.
Örneğin yağsız süt kullanmak, tavuğun derisini ayırmak, mayonez yerine hardal tercih etmek bu yöntemlerden bazılarıdır. Araştırmalar günde 100 kalori az almanın uzun vadede kilo almayı önlediğini ortaya koymaktadır.


5- Yeterli yiyin ve hızlı diyetlerden kaçının

5- Yeterli yiyin ve hızlı diyetlerden kaçının

Günde 1000 kaloriden az alınan hızlı diyetler metabolizmanızın savunmaya geçmesine ve enerji sarf etmemek için yavaşlamasına neden olur. Gün boyu bir kaç küçük öğün yiyerek metabolizmanın yavaşlamasına engel olabilirsiniz.
Yemek seçerken çok işlenmiş gıdalar yerine tam tahıllar, yeşil sebzeler, taze meyveler ve yağsız proteinleri tercih ederek boş kalorilerden uzak durabilirsiniz.


6- Sporu ihmal etmeyin

6- Sporu ihmal etmeyin

40 yaşından sonra beden daha farklı çalıştığı için düzenli egzersiz yapmayı amaç edinin. Egzersiz metabolizmanızın doğru çalışmasını sağlayacaktır. Ayrıca enerjiniz yükselirken bedeni aktif tutmak size mutluluk verecektir. Egzersiz programınızın büyük çoğunluğunu hafif sporlar ve yürüyüşten oluşmalıdır.
Bunun yanı sıra isterseniz programınıza haftada 1-2 kere kas çalıştıran bir kaç egzersiz katabilirsiniz.


7- Yeşil çay için

7- Yeşil çay için

Sıcak veya buzlu yeşil çay metabolizmanızın yüksek performansta çalışmasını sağlar. Yeşil çay metabolizmayı hızlandıran kateşinleri içerir. Ayrıca yeşil çaydaki kafein merkezi sinir sistemini uyararak kana daha yağ karışmasına neden olur.
Böylece bedenin daha fazla yağ yakması sağlanır. Yeşil çaydaki kafein miktarı makul bir düzeyde olduğu için uykusuzluk sorununa neden olmaksızın gün boyunca içilebilir.


8- Karaciğer detoksu yapın

8- Karaciğer detoksu yapın

Eğer 40’dan sonra karın bölgesinde yağlanma oluştuysa bu karaciğerinizin tam kapasitede çalışmadığını gösteriyor olabilir.
Toksinlerden kaçınmak karaciğerin daha iyi alışmasına neden olacak ve karın bölgesinden yağ almanızı yavaşlatacaktır. Bu nedenle şeker, yapay tatlandırıcı ve trans yağlardan uzak durun. Çok gerekmedikçe ağrı kesici kullanmaktan kaçının ve alkol alımını sınırlayın.


9- Protein alın

9- Protein alın

Protein yağsız kasa dönüşen temel yapı taşıdır. Protein karbonhidrattan daha fazla kalori içerdiği için her öğünde 20 gram almaya çalışın. 20 gram protein yaklaşık 3 yumurta veya 1 bardak mercimeğe denktir.
Kahvaltıda proteini unutmayın. Gece uyurken kaslar yıkıma uğrar. Bu nedenle sabah kahvaltısı önemli bir öğündür.


10- Baharatları kullanın

10- Baharatları kullanın

Bazı bitkiler biyoetken bir madde olan kapsaisin içerir. Bu madde bitkileri sadece acı yapmakla kalmaz ayrıca enerji tüketimini yemekten sonra 3 saat boyunca ikiye katlarlar. Bu familyaya ait olan bitkiler metabolizmayı hızlandırır. Tariflerinize kırmızıbiber, pul biber, jalapeno biberi, fini biberi ve biber sosları ekleyin.


11- Ayrıca bunlar bazı belirli sinir taşıyıcılarının salınımını artırarak iştahınızın azalmasına da sebep olabilir.

11- Ayrıca bunlar bazı belirli sinir taşıyıcılarının salınımını artırarak iştahınızın azalmasına da sebep olabilir.

Zencefil de iyi bir ilavedir. Sadece sindirime yardımcı olmakla kalmaz, yedikten sonra vücut sıcaklığını da yükselterek metabolizma oranlarını yüzde 20’ye kadar arttırır. Canlandırıcı bir yemek için taze zencefili kıyın ve sebzelerle birlikte pişirin.
Bu önemli bilgi ve yöntemlerden daha fazla kişinin faydalanması için, beğenip, paylaşmayı unutmayın lütfen...